Именување на село Бешиште

Има повеќе од една приказна за името на Бешиште. Мојата внука се сеќава на татко ми кога и раскажувал како нашите селото го добило името. Околу 1500 година, областа се викала Сатока. Патронот на луѓето таму беше и сè уште е Света (Свети Јован) Петка. Во обидите да се претворат православните Македонци со муслиманска вероисповед, отоманските Турци предизвикаа хаос низ целата земја, изгорувајќи ги црквите и убивајќи луѓе кои протестираа. Таква била и судбината на црквата Света Петка во Сатока, изгорена до темел, заедно со селото.

Факт или измислица?


Превод: Неда Илиевска


besiste